Een aantal weken geleden was ik bij het Superrelatie weekend van 365 Dagen Succesvol. Wat het is heb ik al kort toegelicht in deze blog. Nu zal ik wat meer vertellen over de inhoud van het weekend en wat ik heb geleerd.

Publiek

Leuk om te weten: het superrelatie weekend is niet alleen maar voor stelletjes. Er waren ook veel mensen zonder hun partner (zoals ik) en singles. De singles kregen ook een knipperend lampje in de vorm van een hartje dat ze konden opspelden. Er was ook een speciale lounge voor singles om elkaar na het programma te ontmoeten en gedurende de dag werden er zelfs wat omroepjes gedaan om elkaar terug te vinden, cute.  Oh en er waren zo’n 4.000 mensen in totaal!

Programma

Het programma van David en Arjan nam twee dagen in beslag, van 09:45 uur tot 19:00 uur. Best intensief dus! De inhoud van het programma was niet bekend gemaakt, elk moment was dus een verrassing. Grofweg kon je de volgende activiteiten onderscheiden: theorie, opdrachten (deze maakte je alleen en vervolgens besprak je deze met de persoon naast je), opdrachten uitvoeren met andere mensen, familieopstellingen, geleide meditaties en energizers tussendoor om je weer wakker te schudden.

Theorie in de praktijk

Voor mijzelf was de meeste theorie niet nieuw: dat komt deels omdat ik 365 Dagen Succesvol al een aantal jaar volg via social media en ook wel eens aan hun webinars heb deelgenomen, waarin hun theorieen behandeld worden. Daarnaast vind ik psychologie en persoonlijke ontwikkeling super interessant en lees ik daar geregeld over. Toch was dit weekend een gave ervaring. In je eentje met theorie bezig zijn en theorie in de praktijk brengen zijn echt totaal verschillende dingen. Het was erg leerzaam om de theorie op jezelf toe te passen en deze vervolgens te bespreken met elkaar. Wist je bijvoorbeeld dat je relatie bestaat uit drie componenten: liefde (gevoel), relatie (hoe gaat het in de praktijk) en intimiteit (you know 😉 )? En dat deze gebieden los van elkaar staan? Wij moesten al deze gebieden een cijfer geven en dit vervolgens bespreken met de persoon naast ons. Een goede oefening om te zien hoe het ervoor staat of waar het misschien wringt. En wist je dat een relatiecrisis onvermijdelijk is en eigenlijk juist positief? Arjan schetste de cirkel van verliefdheid, powerstruggle, status quo en crisis, waarna de cirkel of weer opnieuw begint of eindigt. Een crisis is juist het moment om te leren en vervolgens weer opnieuw verliefd te kunnen worden. En wist je dat er verschillende liefdestalen zijn en dat je misschien wel een heel andere spreekt dan je partner, waardoor je elkaar niet goed begrijpt? Dit artikel van Happinez legt het uit.

‘Wat fijn dat je er bent!’

De opdrachten die je met elkaar deed waren naar mijn mening het meest spannend. Om een beeld te schetsen: het allereerste wat we moesten doen was tien random mensen een knuffel geven en tegen elkaar zeggen: ‘Wat fijn dat je er bent’. Vervolgens moest je op elkaar antwoorden met: ‘Dankje, dat vind ik zelf eigenlijk ook.’ Een andere oefening was dat je tegenover iemand die je niet kende moest gaan staan, vervolgens een geleide meditatie onderging en elkaar daarna minutenlang moest aankijken. Dit voelde echt heel kwetsbaar, maar was ook erg bijzonder. Een derde oefening was dat we weer op zo’n tien mensen moesten afstappen, elkaars handen moesten vastpakken en zeggen: ‘Ik zie de potentie in jou en ik voel die in mezelf.’ De andere persoon zei daarna dan hetzelfde tegen jou. Het is misschien gek om dit te lezen of om je voor te stellen hoe dit was, maar het was zo bijzonder en omdat iedereen zo oprecht meedeed, voelde je echt verbinding met iedereen met wie je dat deed. Echt gaaf om te ervaren vond ik en het heeft me ook erg geraakt. De les die ik hieruit haalde is dat het echt iets oplevert om jezelf te zijn rondom mensen en je kwetsbaar op te stellen. Oprecht aanwezig te zijn zonder muren om je heen of oordelen. Alleen dan voel je echt verbinding met de ander. Best moeilijk, vind ik zelf tenminste, maar het wel waard om je in te ontwikkelen!

‘Next’

Meerdere keren per dag werden er vragen aan het publiek gesteld, waarna er een aantal deelnemers hun verhaal deden. Soms werden die mensen dan uitgenodigd op het podium om hun verhaal verder uit te werken. Dit gebeurde bijvoorbeeld met behulp van een familieopstelling. De deelnemer koos dan mensen uit de zaal uit die hun vader en moeder, opa en oma representeerden en vervolgens werd de casuistiek uitgebeeld. Bijzonder om te zien was dat deelnemers dan helemaal opgingen in het verhaal en soms echt weer even het kind van vroeger waren. Heftig was het soms ook, een moeder die overleden was, werd op de grond liggend uitgebeeld, waar de deelnemer in tranen naast zat. Het is bizar hoeveel invloed je ouders, je grootouders en soms zelfs hun ouders nog op jou kunnen hebben, zonder dat je dat in de gaten hebt! Ik heb hier ook al eens een boek over gelezen, De Fontein. Mocht je dit dus interessant vinden, dan is dit een aanrader om te lezen. 

Een deelnemer mocht na haar familieopstelling een soort van levend Tinder naspelen. De boodschap was dat je altijd keuzes moest maken met het gevoel dat je het cijfer 10 waard was. Dit betekent dat je altijd kiest voor wat jij echt wil, in plaats van voor dat waarvan je denkt dat je er genoegen mee moet nemen. Het meisje gaf zichzelf eerst namelijk het cijfer 5. Vervolgens moest zij op het podium gaan staan en werden mannen uit de zaal die interesse hadden, uitgenodigd om een voor een voor haar te gaan staan. Ze had twee keuzes: koffie of next. Vanuit het gevoel dat ze een 5 was, zou ze misschien koffie zeggen tegen mannen, die ze niet echt leuk vond, maar waar ze dan bijvoorbeeld medelijden voor voelde. Geen liefdevolle keuze, leerden we, zowel voor jezelf niet als voor de ander. Het meisje moest dus gaan kiezen vanuit het gevoel een 10 te zijn. Dat lukte en ze hield drie leuke mannen over, waarmee ze telefoonnummers kon uitwisselen. Het was enerzijds natuurlijk vermakelijk om naar te kijken. Toch heeft het me ook verbaasd hoe moeilijk het kan zijn om ‘next’ te zeggen, nee te zeggen. Niet alleen tegen relaties natuurlijk. Ik sprak met mezelf af me hier echt bewuster van te gaan zijn en bewuster te gaan kiezen in mijn leven!

Het hier en nu

De geleide meditaties vond ik heel erg mooi. Dit heeft me echt verbaasd, omdat het mij thuis niet lukt om te mediteren. Ik voel me vaak onrustig of ongeduldig (ja, dan zou je dit juist moeten doen), dus ik begin er nooit aan. Nu het een geleide meditatie was, waarbij David situaties schetste om je voor te stellen, voelde ik me heel rustig. Ik denk omdat me dus gewoon verteld werd wat te doen, haha. Aan het eind voelde ik me zo goed, zonder oordelen of allerlei gedachtes, gewoon in het hier en nu. Een plek waar ik niet vaak ben, besefte ik. Ook dit neem ik mee als les voor mezelf. Misschien toch maar weer op zoek naar een yoga- of meditatieklas of thuis geleide meditaties uitvoeren.

‘Dear women, dear men’

Een hele mooie oefening was de oefening van David’s vrouw Emanuela, waar onderscheid gemaakt werd tussen de mannen en vrouwen. Alle mannen moesten eerst gaan staan en de vrouwen bleven zitten. De mannen sloten hun ogen en Emanuela droeg een tekst voor, die de mannen herhaalden. ‘Dear women, we see you and we honor you. (….)’ Aan het eind mochten de mannen hun ogen weer openen en moesten ze alle vrouwen om hen heen helpen opstaan door hen een hand te geven, tot de laatste vrouw in de zaal weer stond. Daarna was het de beurt voor de vrouwen, om een (bijna(?) dezelfde) tekst voor de mannen voor te dragen. Heel mooi was het en heel krachtig. Wat ik bijzonder vond was dat hoewel er onderscheid gemaakt werd tussen de mannen en vrouwen, zij wel als gelijken werden gezien en dat voelde je ook echt.

Jump, jump

Tussendoor waren er oefeningen om weer even wakker te worden, bijvoorbeeld ineens helemaal uit je dak gaan tijdens een dance nummer. Ook werd er gezongen en gaf je elkaar op een ander moment weer een schoudermassage. Wat ook prettig was: David en Arjan wisten het luchtig te houden. Werd het op een gegeven moment te heftig of diep, dan wisten ze met een grapje je net weer even bij dat randje weg te halen en je weer aan het lachen te maken. 

Raad ik het aan?

Hell yes! Zowel voor singles als voor mensen in een relatie is dit weekend ontzettend waardevol. Als single denk ik dat het echt leuk is om hier nieuwe mensen te ontmoeten; je hebt namelijk meteen super goede gesprekken door wat je tijdens het weekend beleeft. Maar dit weekend is natuurlijk ook ontzettend leerzaam als je in een relatie zit. Ik denk echt dat het je relatie verdiept door dit met elkaar te kunnen delen en samen de oefeningen te doen, maar ook als je zonder je partner gaat, leer je een heleboel over wat je zelf kunt doen om een goede relatie te krijgen of te behouden. En niet alleen een relatie met een ander, maar ook, en misschien wel het belangrijkst, de relatie met jezelf! Want daar begint het ten slotte mee.

Write A Comment