Eerlijk is eerlijk, het afgelopen jaar heb ik heel veel moeite gehad met sporten. Een nieuwe baan, waarbij ik vaak laat thuis ben, verhuizen naar een andere stad en mijn vertrouwde sportschool achter me laten: het lukte me niet om een nieuw ritme te vinden waarin ook sporten een vaste plek had. Ik was altijd super fanatiek en gemotiveerd, maar die motivatie was ver te zoeken. Sporten was ook makkelijker te combineren met het studentenleven dan met een baan. Toch vond ik het niet kunnen dat ik dat als excuus zou gebruiken om niet meer te sporten, omdat ik weet hoe gelukkig ik er altijd van werd en hoe trots ik was op mijn fitte leefstijl. Mijn doel was dus om sporten te integreren in mijn werkende leven en er weer een gewoonte van te maken. Dat is inmiddels gelukt en daar ben ik super blij mee. Hieronder geef ik jou tips die je kunt gebruiken om ook het sporten weer op te pakken of vol te houden, dus lees snel verder.

  • Bepaal een doel waarvoor je traint

Je kunt je inzetten voor verschillende doelen. Het belangrijkste dat sporten je oplevert is naar mijn mening dat je je beter en fitter voelt. Toch snap ik ook dat dit doel niet altijd voor voldoende motivatie zorgt als je wil beginnen met sporten. In dat geval kun je ook een moment bepalen waarvoor je traint. Zoals bijvoorbeeld een vakantie, je verjaardag, een feest of een bruiloft. Prik een moment dat wat verder in de toekomst ligt en haal je motivatie uit het feit dat je er op dat moment beter en fitter uit zal zien dan nu. 

Zelf train ik nu voor mijn trip naar Bali en Lombok die over een paar weken zal beginnen. En van mezelf weet ik dat ik ook daarna verder zal gaan, omdat ik dan alweer een aardig eind op weg ben.

  • Kies een doel waar je een beetje bang voor bent of wat je graag wil kunnen

Hoewel we het net hebben gehad over een doel kiezen waarom je traint, kun je ook inhoudelijk doelen stellen. Kijk jij bijvoorbeeld op naar mensen die pull ups doen, op hun handen kunnen lopen of 100kg kunnen deadliften? Dat kun jij ook. Deze mensen waren ooit beginners en feit is dat hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Zoek dus een oefening die jou echt gaaf lijkt om te kunnen en ga hiervoor oefenen. Het geeft mega veel zelfvertrouwen en motivatie om uiteindelijk een oefening uit te kunnen voeren, waarvan jij van tevoren dacht dat je dat niet zou kunnen. 

Momenteel heb ik mijn oude trainingsschema weer opgepakt. Deze was best heftig als ik er nu op terugkijk en ik had het gevoel dat dat te hoog gegrepen was. Nu ik weer met het ben begonnen en elke training afmaak, voel ik me super goed. Ook heb ik deadliften weer opgepakt, wat ik al twee jaar niet meer gedaan had vanwege rugklachten. Door nu voorzichtig weer te beginnen, gaat het steeds beter en blijf ik pijnvrij. Ik wil dus heel graag weer sterker worden.

  • Vind een trainingsschema

Laat een trainingsschema voor je maken of zoek er één online die aansluit bij je doel. Als je iets op papier (of scherm) hebt staan, hoef je niet elke training weer oefeningen te verzinnen en weet je gewoon dat als je je lijstje uitvoert, je uiteindelijk dichter bij je doel komt. Zelf ben ik erg fan van afstrepen, dus ik heb mijn trainingsschema in mijn telefoonnotities en kan na elke oefening er eentje afvinken. Dit geeft mij op het moment motivatie en ik ben dan gedreven om het lijstje af te werken.

  • Leef in het moment 

Ook al heb je zojuist een doel geformuleerd, leef tijdens de weg ernaartoe ook in het moment. Dit doe je door op elke kleine vooruitgang te letten die je maakt. Lukt het je om een extra kilo aan je stang te doen? Top! Lukt dit na drie keer trainen? Nog steeds top! Je gaat vooruit! En allemaal omdat JIJ ervoor gaat. Wees dus niet bezig met alle komende trainingen, waardoor je je misschien soms wat verloren kunt voelen, maar alleen met de eerstvolgende. 

  • Plan vaste sportmomenten in

Deze tip vind ik zelf zo fijn en belangrijk. Sporten werkt voor mij het beste als ik vaste trainingsmomenten heb, die na een tijdje zo gewoon gaan voelen, dat je gewoon gaat en je jezelf dus steeds minder hoeft te pushen om te gaan. Prik dus vaste momenten in de week waarop jij gaat sporten en beschouw dit als serieuze afspraken. Deze zeg je dus niet af voor andere afspraken. Zet ze in je agenda en vertel je vriend, vriendin of ouders wanneer jij gaat, zodat ook zij je kunnen pushen als je een keer geneigd bent om af te haken.

  • Ga niet meteen all in

Voor veel mensen is het alles of niets. Meteen vijf keer in de week gaan trainen klinkt stoer, maar als je net begint, ga je dat niet volhouden. Het doel is dan te groot om steeds te halen en de kans is groot dat je snel weer afhaakt als het dan niet lukt. Begin met één, twee of drie keer trainen in de week, afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Zo blijft het leuk, heb je ook dagen dat je niet hoeft te trainen, waardoor je uiteindelijk ook naar je trainingen zult gaan uitkijken (let maar op 😉 ). 

  • Hou je progressie bij

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk om op één of andere manier je progressie bij te houden. Als je ziet dat je vooruitgaat, wil je dat namelijk volhouden en doorzetten! Het bijhouden kan op verschillende manieren. Zoals ik hierboven al beschreef, kan je bijhouden wat je kunt: meer reps (herhalingen), meer gewicht, beter worden in bepaalde oefeningen (pull ups, bijvoorbeeld). 

Je kunt ook je gewicht bijhouden, elke vier weken een foto maken van jezelf of elke paar weken je lijf opmeten (omvang benen, armen, taille). In dit laatste geval zou ik eerder adviseren om foto’s te maken of je lichaam op te meten dan je gewicht bij te houden. Wil je veel afvallen, dan kan het zeker fijn zijn om jezelf in het proces te wegen. Gaat het echter om enkele kilo’s of wil je gewoon wat strakker worden, dan zou ik mijn progressie niet bijhouden met een weegschaal. Dit uit eigen ervaring; als je namelijk meer gaat sporten en meer spieren gaat opbouwen, ga je eerder meer wegen dan minder. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet. Neem je je gewicht als uitgangspunt, dan kan dit dus erg demotiverend zijn, terwijl je in feite wel vooruitgaat. Let dus liever op de vorderingen die je kunt zien, dan op getallen op de weegschaal.

  • Stop met excuses verzinnen

Uiteindelijk is het simpel: je wil het of je wil het niet. Als je het wil, zal je manieren vinden om het mogelijk te maken. Wil je het niet, dan zal je excuses vinden. Trap niet in je eigen smoezen en ga ervoor. Het is heel moeilijk om te gaan sporten als je moe bent of je niet lekker voelt, daar heb ik zelf ook echt wel moeite mee, maar wat ik altijd in mijn achterhoofd houd is dat ik me al-tijd beter voel, nadat ik wel ben gaan sporten. Je krijgt er dus zeker geen spijt van. Dit betekent overigens niet dat je jezelf altijd moet forceren: ben je écht een keer heel erg moe, pak dan je rust en ga de dag erna. Je voelt zelf wel aan of je dit nodig hebt of niet. 

  • Koop nieuwe sportkleding

Hoewel ik je net verteld heb dat je geen excuses meer mag verzinnen, mag je wel het excuus gebruiken om een nieuwe sportoutfit te kopen. We weten het allemaal; als je nieuwe kleding hebt, wil je dat graag aan en geeft dat een boost. Dus shoppen maar en naar de gym! 

Ik zal jullie vanaf nu meenemen in mijn leefstijl van sporten en werken. Wil je graag iets weten, dan hoor ik het graag! 

Wat is jouw ultieme motivatietip? Of welke van de bovenstaande tips ga jij gebruiken?

2 Comments

Write A Comment