Toen mijn vriend eind november 2019 aan mij vroeg of ik een documentaire met hem wilde kijken over vlees eten, wist ik niet hoe snel ik ‘ja’ moest zeggen. Ik had al eens voorgesteld om minder vlees te gaan eten, maar daar was hij nog niet zo enthousiast over als ik. Ik was ook al op het punt beland dat ik hem stiekem vegetarische burgers had voorgezet (en nee, hij had niks door, dus doe met deze info wat je wil ;)). We begonnen dus aan de documentaire ‘The Game Changers’, wat ook echt een gamechanger werd voor mij. Vanaf dat moment besloot ik in eerste instantie per direct vegetarisch te gaan eten. En een week later veganistisch.

Direct na het bekijken van de documentaire met zoveel informatie wat ik niet wist of waar ik niet bij stil had gestaan, wilde ik meer weten. Ik las en keek alles wat ik kon vinden dat met het onderwerp te maken had. Daarna had ik drie redenen om te kiezen voor een veganistische leefstijl: gezondheid, dierenleed en het milieu.

Gezondheid

Al jaren ben ik bezig met gezond eten, maar over hoe gezond vlees was, had ik eigenlijk nooit nagedacht. Totdat ik tot onder andere de volgende inzichten kwam: 

  1. De enige reden waarom vlees ons proteïne (eiwit) levert, is omdat de dieren die wij eten zelf plantaardig eten. Dieren zijn dus het doorgeefluik van proteïne, maar niet de bron. En we hebben dus geen dieren nodig om onze eiwitten binnen te krijgen.
  2. Het menselijk lichaam is niet gebouwd om vlees te eten: in vergelijking met carnivoren, hebben wij mensen een veel langer darmstelsel en ook ons gebit verraadt dat wij eigenlijk van oorsprong planteneters zijn (o.a. geen snijtanden). 
  3. Vlees is ongezond. Het effect van vlees eten is meteen te meten in je lichaam, al na een maaltijd is je bloed bijvoorbeeld troebel. In de documentaire Gamechangers waren ontzettend veel interessante proefjes die ze deden met zowel vleeseters als plantaardige eters. 
  4. Van plantaardig eten wordt je lichaam vele malen sterker dan van vlees eten. Zo gingen topsporters, die besloten over te gaan op een plantaardig dieet, met sprongen vooruit in hun prestaties. En besef: de sterkste dieren op onze planeet, zijn planteneters ;). 

Naast bovengenoemde redenen, zijn er nog zoveel meer, maar voor het wow-effect kan je beter zelf een aantal docu’s kijken. Ik stelde mezelf in ieder geval de volgende vraag: waarom eet ik in godsnaam vlees?!

Dierenleed

Zelf houd ik ontzettend veel van dieren en ook als kind ben ik al eens een tijdje vegetarisch geweest. Het dierenleed van de vlees- en visindustrie is dan ook vrij obvious. Maar waarom dan bijvoorbeeld ook geen melk en eieren? Goede vraag, ik had namelijk geen idee en had hier zelf ook nog nooit over nagedacht. Maar het besef dankzij de documentaires dat koeien alleen melk kunnen geven als zij in verwachting zijn en kalfjes krijgen, zij dus voortdurend zwanger gemaakt worden en de kalfjes al bijna direct na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald vind ik hartverscheurend. Ook het feit dat de koeien, als hun melkproductie afneemt, alsnog worden geslacht en dat stiertjes al direct worden geslacht (want onbruikbaar) maakt dat ik de melkindustrie dus niet diervriendelijk vind. 

Wat betreft eieren, kocht ik altijd al vrije uitloop eieren met drie sterren en dacht dat die kippen een super leventje hadden. Niet dus helaas. Ook deze kippen worden alsnog geslacht als hun eierproductie afneemt en haantjes worden als kuikentjes levend versnipperd. 

Wat ik nu benoem is niet volledig, want er zijn nog veel meer redenen dan de redenen die ik nu noem, maar al met al besloot ik dat ik niet meer aan dit leed wilde bijdragen. 

Buster en ik

Milieu

De veehouderij is ontzettend slecht voor het milieu en onze planeet: denk aan de CO2 uitstoot, de ontbossing en aan al het waterverbruik (1KG vlees = 15.000 liter water!). Dus wat ik concludeerde voor mezelf: ik draag meer bij aan het milieu door geen vlees en zuivel meer te eten, dan door bijvoorbeeld korter te douchen of minder de auto te pakken. Dat betekent natuurlijk niet dat andere manieren om rekening te houden met het milieu dan niet goed zijn; ik vind iedereen goed bezig die zijn best doet om zijn steentje bij te dragen op zijn of haar manier. Maar voor mezelf voelt het goed om te weten dat ik een groot verschil kan maken met een andere eetstijl. 

Cosmetica en kleding

Volledig veganistisch leven betekent dat je niet alleen let op wat je eet, maar ook op welke producten je gebruikt. Een tijd geleden ben ik al volledig overgegaan op dierproefvrije make-up, maar vanaf nu let ik er ook op dat mijn make-up vegan is. Qua kleding zou het bijvoorbeeld betekenen dat je geen wol, zijde en leer meer draagt. Voor mij persoonlijk betekent het niet dat ik nu meteen alles weggooi wat ik heb, maar ik wil me wel bewust zijn van de producten die ik vanaf nu koop. 

Hoe het bevalt tot nu toe

Ik ben zelf heel blij dat ik deze keuze gemaakt heb! Ik heb het gevoel dat deze keuze heel goed past bij mij en bij wat ik belangrijk vind en ik leef dus veel meer naar mijn eigen waarden. Dit geeft mij een heel goed gevoel en dat wint het elke keer van de uitdagingen die het soms nog met zich meebrengt. Over mijn ervaringen met veganisme zal ik binnenkort een artikel schrijven!

Al met al is vegetarisme of veganisme best een hele omslag en ik hoor eigenlijk meer verhalen van mensen die hun eetstijl geleidelijk veranderen, wat ik ook super begrijpelijk vind. Zelf ben ik cold-turkey gegaan, omdat dat gewoon is hoe ik in elkaar zit. Heb ik eenmaal iets in mijn hoofd, dan moet het ook meteen gebeuren. 

Ik ben in ieder geval heel erg blij dat mijn vriend na het zien van de documentaire ook zelf wilde minderen met vlees eten, waardoor wij nu wel veganistisch koken en hij daarnaast gewoon kan eten, zoals hij dat zelf wil. Dank lieverd, dit maakt het toch een stuk makkelijker!

Wil je meer weten over het onderwerp? Deze interessante documentaires raad ik je aan:

  • The Gamechangers
  • Forks Over Knives
  • Cowspiracy

Ben jij vegetarisch, veganistisch of aan het minderen met dierlijke producten? Wat zijn jouw redenen? 

Write A Comment