Yes, het is mijn verjaardag! Mijn 28e om precies te zijn. Een mooi moment om eens terug te kijken op wat ik zoal heb geleerd. In dit artikel deel ik met jou mijn 28 belangrijkste levenslessen.

1. Als je echt iets wil, dan lukt het ook.

Gek genoeg leerde ik dit al heel vroeg. Ik had altijd al een gevoel, nee, een overtuiging, dat als ik echt iets wilde bereiken, mij dit zou gaan lukken. En het is ook waar. Als je iets wil en bereid bent daarvoor te werken, dan kan het ook. Dus ga voor wat je graag wil!

2. Niet iedereen kan je leuk vinden.

Dit had ik mezelf wel eerder willen vertellen. Het is onmogelijk om zo te zijn, dat iedereen je leuk vindt. Het kan gewoon niet. Zie mensen die je niet leuk vinden, dan ook gewoon als mensen die niet bij je passen. Niets meer of niets minder dan dat.

3. Van fouten maken, leer je.

Oh, deze perfectionist haatte fouten maken. Nog steeds maak ik ze niet graag en ben ik erg streng naar mezelf. Maar het is niet mogelijk om nooit fouten te maken. Fouten maken is zelfs nodig om te leren. Dit zeg ik nu dan ook bij elke fout die ik maak: nu weet ik hoe het niet moet. Ook als ik van tevoren bang ben om een fout te maken, zeg ik tegen mezelf: doe wat jij denkt dat goed is, zo niet, dan weet je de volgende keer dat het anders moet. 

4. Angsten zijn te overwinnen.

Ik heb zoveel angsten gekend en sommige heb ik nog steeds. Maar hoe vaker je dingen doet of als je er soms dwars doorheen gaat, hoe kleiner je angsten worden. Ik ben bijvoorbeeld een tijd super bang geweest om auto te rijden, ik durfde helemaal niet meer. Nu rij ik heel Nederland door voor mijn werk en vind ik het zelfs leuk! 

5. Wat mensen van mij denken, zegt niets over mij. Wat ik denk over anderen, zegt alles over mij.

Iedereen bekijkt alles vanuit zijn of haar eigen perspectief, eigen referentiekader. Wat je denkt of vindt, heeft dus alles met jezelf te maken en niets met de ander. Wat ik van jou vind of jij van mij, doet er daarom niet zoveel toe.

6. Je kunt op je intuïtie vertrouwen.

Mijn intuïtie heb ik vaak genegeerd, maar achteraf bleek ik het vaak al te hebben geweten. Luister dus naar dat onderbuikgevoel bij iets, bij iemand of bij een keuze. Voelt het (niet) goed, ga er dan (niet) voor. 

7. Dingen zijn nooit zo erg, als ik denk dat ze zijn.

Ha, deze is nog steeds een veelvoorkomende. Ik kan van tevoren echt bedenken hoe erg het gaat worden, wat er allemaal mis kan gaan of dat iemand boos is, omdat ik iets niet goed heb gedaan. Maar het valt altijd (reuze) mee. Het is allemaal niet zo erg. 

8. Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch.

Dit dacht ik eerder al tijd, maar gelukkig weet ik nu dat het niet zo is. Het is nodig. Je kan pas iets geven, als je iets hebt te geven. En dat is pas als je jezelf goed voelt. En daarvoor moet je eerst voor jezelf zorgen. 

9. Het wordt altijd weer beter.

Ik heb diepe dalen ervaren, maar kan nu zeggen dat het daarna altijd weer beter is geworden. Hierdoor vertrouw ik nu meer op mezelf. Wat er ook op mijn pad komt, ik kan het wel aan en ik kom er wel doorheen.

10. Als je de tijd vergeet, ben je op de juiste plek.

Flow. Het is zo fijn. Als je alles om je heen vergeet, dan ben je echt bezig met iets dat je passie is. Het is de moeite waard om dit te ontdekken en na te streven.

11. Volg je interesses.

Ik ben erg blij dat ik van vroeger af aan al leerde om mijn eigen interesses te volgen. Deze leiden namelijk naar geluk. Ik heb een heleboel hobby’s en interesses en het zorgt ervoor dat ik iemand ben geworden die altijd wil blijven leren. Ik verveel me dus nooit en word elke dag een beetje beter.

12. Oefening baart echt kunst.

Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Laat je dus niet ontmoedigen als iets niet meteen goed gaat en blijf het proberen.

13. Weet wie je was als kind.

Als je vergeet wie je bent, kijk dan naar wat je vroeger leuk vond. Ik heb mezelf vaak afgevraagd wie ik nu ben en wat ik wil, maar ik kom erachter dat ik die dingen eigenlijk altijd al wist. Als ik kijk naar hoe ik vroeger was, deed ik puur wat ik graag wilde. Ik probeer mijn leven nu daar weer naar in te richten en merk nu al hoeveel gelukkiger ik me voel.

14. Kies mensen die ook voor jou kiezen.

Dit was een harde les. Ik koos te vaak voor mensen die niet echt voor mij gingen. Nu weet ik dat je meer waard bent dan dat. En dat mensen die niet ook voor jou kiezen, jou niet waard zijn. 

15. Liefde hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Als het meant to be is, dan loopt het. Dan hoef je er niet continu achteraan, dan hoef je je niet continu zorgen te maken. Het gaat vanzelf, het gaat ontspannen. Er is vertrouwen en rust.

16. Laat mensen en zaken die niet (meer) bij je passen los.

Het is belangrijk om dichtbij jezelf te blijven. Je verandert, net als de mensen om je heen. Blijf je dus niet vastklampen als het niet meer past, zo gaat dat gewoon.

17. Kies bewust.

Dat brengt me op het volgende. Ik geloof echt dat de mensen om je heen jou vormen en beïnvloeden. Kies dus bewust wie je om je heen wil hebben. En kies voor werk en hobby’s waar jij plezier in hebt. Richt je leven in zoals dat bij jou past. Maak je keuzes bewust en doe niet wat hoort of wat anderen verwachten. Geluk zit in bewust kiezen.

18. Geluk zit in connectie.

Zowel in de connectie met jezelf als met anderen. Als jij echt een connectie voelt, contact maakt en voelt, dan ervaar je geluk. Zie de ander en jezelf echt en laat het (ver)oordelen achterwege.

19. Kleine stappen brengen je verder dan grote.

Soms zijn doelen zo groot, dat je er niet meer aan begint. Wen jezelf aan om alles wat je wil bereiken op te delen in kleine stappen. Zo kun je altijd iets doen en voldoening ervaren en is de kans groter dat jij uiteindelijk komt waar je wil komen.

20. Niet weten is niet erg.

Het is niet erg om iets niet te weten. Als je niet weet wat je met je leven wil of niet weet welke keuzes je wil maken.  Het komt wel.

21. Het is fijn om gevoelig te zijn.

Vroeger zag ik gevoelig zijn als iets negatiefs, iets lastigs. Nu ben ik heel blij dat ik gevoelig ben. Ik zie het nu als een kracht, dat ervoor zorgt dat ik dingen kan creëren, iets dat ik het liefste doe. Ook ervaar ik geluk intens en kan ik genieten van kleine dingen.

22. Het is goed om soms niets te doen.

Ik ervaar vaak onrust als ik niets doe, heb het gevoel dat ik dan iets nuttigs moet gaan doen. Maar het is soms juist heel nuttig om even niets te doen. Je mag ontspannen. Ik zeg het nog maar eens: je mag ontspannen.

23. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Het enige waar je invloed op hebt, dat is jouw eigen leven. Het heeft dus geen zin om anderen verwijten te maken of te verwachten dat een ander jou gelukkig kan maken. Dit kun je alleen maar zelf. Dus maak jezelf niet afhankelijk van een ander. 

24. Niet alles wat je denkt, is waar.

Een hele belangrijke. De hele dag vliegen er allerlei gedachten door je hoofd, maar ze zijn niet altijd waar. Vraag jezelf dus altijd af of het echt zo is, of dat er bijvoorbeeld een angst onder zit. Wordt het ergens door gekleurd? Onderzoek je gedachten en wees er niet bang voor. 

25. Kwetsbaarheid zorgt voor verbinding.

Alleen als je je kwetsbaar durft op te stellen en jezelf durft te laten zien, kun je echte, waardevolle relaties met anderen aangaan.

26. Je kan meer dan je denkt.

Veel mensen, waaronder ik, denken vaak dat ze iets niet kunnen of dat ze ergens niet goed genoeg voor zijn. Maar je kan altijd meer dan je denkt. Deze onzekerheid is niet waar en betekent niet dat jij het minder goed kan, dan mensen die deze onzekerheid niet hebben. Ga dingen dus aan, ondanks je onzekerheid. 

27. Koester dat wat je anders maakt dan anderen.

We willen soms het liefst niet opvallen en normaal zijn. Maar dat wat je anders maakt, maakt je juist bijzonder en authentiek. Geef deze authenticiteit nooit op om ergens bij te horen. Wees jezelf en zoek plekken en mensen waar(bij) je dat kunt zijn. 

28. Streef geen perfectie na.

Perfectie bestaat niet. Ik dacht van wel en ik weet dat dit nastreven mij altijd lam legde. Ik begon niet aan dingen, bleef eindeloos uitstellen. Door het niet meer na te streven, geef je jezelf meer speelruimte. En kom je uiteindelijk verder. Begin dus gewoon, niet perfect en je wordt steeds beter!

Wat is jouw belangrijkste levensles?

18 Comments

 1. Ik kan me eigenlijk in al die levenslessen die je noemt wel vinden. Ik vind nummer 24 een van de beste: Niet alles wat je denkt is waar. Wat je denkt is een gedachte, een veronderstelling, geen feit. Zolang je dat voor ogen houdt ook richting anderen sta je veel opnener in dingen. Mensen die denken de absolute waarheid in pacht te hebben ( Trump en soortgelijke individuen), dara heb ik helemaal niets mee.

 2. Goed om die levenslessen eens op een rijtje te zetten! Vooral de eerste vind ik belangrijk: als je echt iets wil, dan lukt het ook

 3. Mooie wijsheden. Vooral nummer 27 en 28 spreken mij erg aan. Houden van jezelf! Dat is het belangrijkste.

 4. Gefeliciteerd en deze levenslessen die jij schrijft, zijn stuk voor stuk ook mijn lessen geweest en nog steeds ontdek ik wel eens dingen waar ik tegen aan loop.

  • Dankjewel! Ja, we zijn natuurlijk nooit uitgeleerd! 😉 Er is nog genoeg om tegenaan te lopen en te ontdekken.

 5. in alle punten die je noemt kan ik mij wel vinden en ik zeg altijd blijf gewoon lekker jezelf en mensen moeten je maar nemen zoals je bent 😉
  en gefeliciteerd!!

 6. Ik wilde maar dat ik je wijze levenslessen zelf op mijn 28e al had gehad, dan had ik een aantal zaken wel anders aangepakt, maar inmiddels ben ik 46 en weet ik uit ervaring dat het glas inderdaad nooit half leeg is en dat er elke dag weer nieuwe kansen voordoen.

  • Ja, het liefst heb je alle lessen al meteen binnen, he! Maar iedereen loopt op zn eigen moment overal tegenaan. De punten die jij noemt, zijn ook mooie en hele belangrijke! Heb zelf ook het gevoel dat er nog genoeg te leren is.

 7. Felice Veenman Reply

  ik vind het niet zo zeer levenslessen als wel zaken waar je je in het leven bewust van kan zijn en die je kunnen helpen

 8. Gefeliciteerd. Goede levenslessen. Ik kan me in veel lessen vinden. Met name de laatste streef geen perfectie na. Ik doe dat vaak wel.

 9. Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Mooie levenslessen heb je al meegekregen.. Ik denk dat je met 25 een hele mooie te pakken hebt!

Write A Comment