Het is weer tijd voor een update in  ‘Mijn 365 stap’. Dit jaar, 2020, is namelijk voor mij het jaar dat ik de opleiding 365 Dagen Succesvol volg! Deze opleiding gaat over persoonlijke ontwikkeling op het gebied van gezondheid, relaties, werk en geld. De opleiding bestaat uit 13 stappen. In deze blog deel ik met jou mijn eerste inzichten uit mijn tweede stap: noodzaak.

Rubriek: wat kun je verwachten

In deze vaste rubriek wil ik graag elke stap (van ongeveer vier weken) even stilstaan bij wat ik heb geleerd, wat indruk op me gemaakt heeft of wat mij is bijgebleven. Geen alomvattend artikel, maar wat leuke inzichten om te delen. Ook deel ik elke stap een van de gemaakte, dagelijkse opdrachten. En mijn favo muzieknummer gedurende deze tijd!

In mijn vorige blogpost schreef ik over de eerste 365 stap: verlangen. De afgelopen vier weken gingen over Noodzaak. We hielden ons bezig met waarom noodzaak belangrijk is, hoe je de noodzaak en je eigen draagkracht vergroot en waarom je niet ziek hoeft te zijn om beter te willen worden.

Noodzaak creëren

Noodzaak klonk voor mij alsof er eerst iets heel ergs aan de hand moest zijn, voordat je in actie kon komen. Dit gevoel werd eerst ook bevestigd door een opdracht, waarin we ons toekomstbeeld moesten schetsen, indien we niet zouden veranderen. En dit toekomstbeeld moest dan zo erg mogelijk. Nou, dat werd het ook. Ik vond het geen fijne opdracht en ik stond eerlijk gezegd ook niet echt achter deze manier van mezelf angst aanjagen om in actie te komen.

Gelukkig vond ik een heel andere manier voor mezelf! Namelijk door bijna elke dag gewoon een stapje richting mijn doelen te zetten, zonder dat ik al precies wist wat ik allemaal wilde en hoe ik dat allemaal wilde bereiken. En zonder het gevoel te hebben dat ik er al helemaal klaar voor was. Dit hield bijvoorbeeld in dat ik besloot een workshop te gaan volgen, oproepjes deed om modellen te vinden voor fotoshoots, hulp te vragen, gedichtjes te schrijven of me ergens in in te lezen. Elke dag een klein stapje. Hierdoor creëerde ik steeds weer noodzaak voor mezelf om er mee verder te gaan. Super fijn en het lijkt wel alsof er dan ook al dingen op mijn pad komen die bij me passen, door al die kleine stapjes.

Wat ik hier fijn aan vind, is dat deze noodzaak gebaseerd is op verlangens en nieuwsgierigheid: willen leren en willen ontwikkelen. 

Draagkracht vergroten

Een ander interessant punt van de afgelopen weken, was leren hoe je je eigen draagkracht vergroot. Vaak denken we dat we bijvoorbeeld minder moeten gaan doen als we het druk hebben, zodat we weer kunnen opladen. Dit was ook hoe ik het altijd aanpakte: had ik het druk en voelde ik stress, dan plande ik daarna zo min mogelijk en hing ik bijvoorbeeld maar wat op de bank. We leerden nu dat dit eigenlijk niet zo effectief is. Zo kom je namelijk niet echt verder. Beter zou je dus kunnen onderzoeken hoe je je draagkracht vergroot, zodat je meer aankan en dus uiteindelijk minder snel stress ervaart.

De afgelopen weken kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik van schrijven, plannen maken, lezen en fotografie heel veel energie krijg. Mijn hoofd loopt dan meteen over en ik heb meteen zin om van alles aan te pakken. Ook als ik eigenlijk moe was. Sporten heeft voor mij dezelfde functie: naderhand voel ik me altijd beter, vrolijker en energieker. Daarnaast vergroot ik mijn eigen draagkracht door voldoende te slapen en voornamelijk gezond te eten.

Wat ik wel belangrijk vind om te benoemen is dat het niet de bedoeling is dat je over je grenzen gaat! Maar wat ik zelf ervoer, is dat als ik aan de juiste dingen mijn aandacht schenk, ik dus juist meer energie krijg en me veel beter voel dan als ik een dag op de bank heb gehangen. En niks moet hierbij. Het gaat denk ik juist om dingen doen die je leuk vindt en die je graag wil doen!

Dagelijkse opdracht

Een van de opdrachten had betrekking op de 11 lessen van Jip. Jip Keijzer ken je misschien wel van het programma Over Mijn Lijk. Hij stierf op 27 februari 2012 aan botkanker. Zijn lessen en optimistische levenshouding vormden een groot deel van de afgelopen vier weken en zo ook enkele opdrachten, zoals de volgende.

Effect van deze stap

Afgelopen maand had ik echt het gevoel dat ik al effect begon te merken: zowel van deze stap, als van het gehele programma. De afgelopen weken heb ik echt het gevoel dat ik ‘aan’ sta. Mijn brein barst van de ideeën, dromen en doelen en ik heb ‘s ochtends al gauw zin om met iets aan de slag te gaan. ‘s Avonds is het soms wat minder handig, want door alle energie en enthousiasme, kan ik er soms niet eens van slapen, haha. Ik heb stappen gezet, doelen gesteld en voel me optimistisch. Ook voelde ik me op mijn werk meer ontspannen en meer relaxed. Ik ben echt zo benieuwd waar ik aan het einde van dit jaar sta!

Favo muziek

Mijn favoriete nummer van dit moment is Smoorverliefd van Snelle. Het was nu een lastige keuze overigens. Het valt me trouwens op dat er steeds meer fijne Nederlandse muziek komt. Ik was vroeger niet zo fan van Nederlandse muziek, maar de laatste tijd ga ik dit steeds meer waarderen en vind ik ook de teksten erg mooi. Ik vind het ook inspirerend om naar te luisteren, aangezien ik bijvoorbeeld ook weer meer gedichten wil gaan schrijven. 

Dit liedje van Snelle vind ik heel fijn om naar te luisteren, maar de clip heeft ook indruk op me gemaakt. Vroeger kon ik de hele dag wel videoclips kijken; prachtig vond ik het. Nu kijk ik nog nauwelijks tv, maar het is nog steeds mijn guilty pleasure om Xite op te zetten en van clips te genieten.

Hoe creëer jij noodzaak voor jezelf?  En waar krijg jij energie van?

10 Comments

  1. Wat interessant om te lezen. Deels ook herkenbaar; ik krijg ook zoveel energie van het bezig zijn met mijn blog en van het sporten. Deze probeer ik dan ook heel bewust in te plannen. Met kleine stapjes naar je doel toewerken vind ik wel een hele goede!

  2. leuk om te lezen en toen ik nog sporten kreeg ik naar ook een boost van :D, heerlijk gewoon, je voelt je goed en je bent goed bezig

  3. Felice Veenman Reply

    wat een mooie gesructureerde manier om aan jezelf te werken !

  4. Wat een fijne manier om aan je persoonlijke groei te werken. Ik begrijp heel goed dat je het lastig vond om voor ‘noodzaak’ een of rampscenario te verzinnen voor de toekomst. Dat heb je goed opgelost!

  5. Erg interessant en leuk stuk om te lezen! Ik krijg energie van dansen.

Write A Comment