Druk, druk, we zijn allemaal druk. Vraag iemand hoe het gaat en de kans is groot dat druk het antwoord is. Toen ik vorig jaar begon te merken dat dit mijn antwoord werd, vond ik dat het tijd was om iets te veranderen. Met vriendinnen had ik het meer en meer over hoe fijn het is om vrije tijd te hebben, soms lekker niks te doen en nog tijd over te houden voor hobby’s, terwijl veel mensen deze lijken op te geven wanneer ze eenmaal ‘volwassen’ worden. Waarom? Ik wilde dit niet: ik wil dat ik in mijn leven nog net zoveel plezier in en tijd heb voor leuke dingen als toen ik jonger was. In deze blogpost vertel ik je dan ook hoe je meer vrije tijd kunt creëren in alle drukte.

1. Minder werken

Om maar meteen met de meest voor de hand liggende tip – die ik zelf overigens ook heb toegepast heb – te beginnen: ga minder werken. Toen ik vorig jaar startte met mijn nieuwe baan, ging ik vier om vijf dagen werken (36 uur). Ik merkte echter steeds meer dat ik vijf dagen werken wel heel erg intensief vond en dat ik in mijn ook volle weekenden geen tijd had om weer voldoende op te laden. Tegelijkertijd ging minder werken tegen mijn eigen principes in, want ik wilde een ‘goede carrière’ en voldoende verdienen. Na een tijdje nadenken, gesprekken met collega’s, vrienden, familie en een psycholoog, kwam ik tot de volgende inzichten:

 • Werk is niet de enige plek waar je je ontwikkelt. Het kan juist heel goed zijn om tijd te creëren voor andere zaken, waarin je je kunt ontwikkelen of die ook bijdragen aan je geluk.
 • Je hebt niets aan veel geld, als je geen tijd hebt of te moe bent om het uit te geven.
 • Het is mijn leven: wie bepaalt er eigenlijk dat ik vijf dagen behoor te werken? Ik mag het inrichten zoals ik dat graag wil.
 • Ik vind mijn hobby’s en interesses te leuk en belangrijk om deze op te geven.
 • Ik hecht aan vrije tijd, waarin ik ook soms even niets hoef en moet en fijn even mijn eigen dingen kan doen. Die tijd vind ik heel waardevol. Ik laad ervan op en het maakt mij creatiever!

Sinds juni 2019 werk ik dan ook 32 uur per week. Ik vond het een hele moeilijke stap, maar ik ben nog steeds zo blij dat ik hem genomen heb. Ik maak nog steeds lange dagen, vanwege de reistijd die bij mijn werk hoort, maar de drie vrije dagen die ik daarna steeds heb, zijn zo fijn! Deze hebben mij weer tijd gegeven op mijn hobby’s op te pakken, op te laden en leuke dingen te doen.

2. Plan vrije tijd in

Een goede tip die ik zelf eens las via Jenniefromtheblog, is om een dag in het weekend vrij te houden van afspraken. Zij houdt haar zondag bijvoorbeeld voor zichzelf en doet dan waar ze op dat moment behoefte aan heeft. Ik pas deze tip nu zelf ook vaak toe. Van een vol weekend word ik namelijk niet gelukkig. Hoe gezellig ik het ook vind om af te spreken en leuke dingen te doen, daarna heb ik altijd behoefte aan weer even tijd voor mezelf. Ik streef er nu dan ook naar om een dag in het weekend weinig tot niets in te plannen en dit geeft mij veel meer rust en ruimte.

3. Zeg vaker nee

Herken je dat, de neiging om vaak ‘ja’ te zeggen op alle vragen en verzoeken die je krijgt, omdat je anderen graag wil helpen of je bezwaard voelt om nee te zeggen? Ik in ieder geval wel. Hoewel ik het soms nog wel lastig vind, probeer ik nu wel vaker nee te zeggen, als ik het gevoel heb dat ik er zelf stress door krijg, als ik er teveel van mijn vrije tijd voor moet inleveren, als ik geen tijd heb of als ik iets eigenlijk niet leuk vind. Hoewel het egoïstisch kan voelen, denk ik nu vaak: ik heb een ander niets te geven, als ik teveel van mezelf vraag. Je kunt pas voor een ander zorgen, als je eerst voor jezelf zorgt. Deze grens ligt voor iedereen ergens anders, dus bewaak vooral je eigen grenzen. Vind je nee zeggen toch moeilijk? Vraag dan bedenktijd. Als ik zelf niet weet wat ik ergens mee wil, geef ik bijvoorbeeld aan dat ik er nog even over moet nadenken en er later op terugkom. Dit werkt voor mij erg goed.

4. Kies bewust

Kijk eens kritisch naar waaraan en aan wie je je tijd besteedt. Brengt het je iets? Krijg je er energie van of kost het juist energie? Is dat laatste het geval, probeer deze mensen of deze zaken los te laten of de tijd die je hieraan besteedt te minderen. Word je bijvoorbeeld ook bewuster van je tv- en telefoongebruik. Zo heb ik een tijdje de regel voor mezelf gehanteerd om vanaf acht uur ‘s avonds mijn telefoon weg te leggen. Ik ervoer toen ineens zoveel vrije tijd, waarin ik bijvoorbeeld veel ging lezen, iets waar ik al lang niet aan toe was gekomen voor mijn gevoel. Ook sliep ik toen beter, waardoor ik uitgeruster was en mijn vrije tijd nog beter kon besteden. 

5. Organiseer

Sommige dingen in het dagelijks leven kunnen een stuk makkelijker en/of sneller als je ze anders organiseert. Reserveer jij bijvoorbeeld een deel van je weekend van het huishouden? Wat nu als je elke dag een klein beetje doet, wat minder moeite en tijd per dag kost en meer tijd oplevert in het weekend? Maak ook goede afspraken over het huishouden, waarbij de taken netjes verdeeld worden (we leven in 2020 😉 )of huur een schoonmaker in: wie zegt dat je alles alleen of zelf moet doen? Een andere manier om tijd te besparen is online boodschappen doen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. En vaak ook nog beter voor je portemonnee, omdat je bewuster kiest, in plaats van vaker per week naar de supermarkt gaat en toch steeds weer wat dingen koopt die je niet echt nodig hebt. 

Hoe ervaar jij jouw vrije tijd? En wat zijn jouw tips om deze te bewaken?

15 Comments

 1. Hier ook tijdje terug besloten om een dagje minder te werken. Met twee kleine kindjes leek het precies alsof ik mijn eigen kinderen nooit zag. En die tijd is me kostbaarder dan dat extra geld. Geniet dus maar lekker van je extra tijd!

 2. Vrije tijd is voor mij vooral ook even niets moeten en gewoon letterlijk even voelen waar ik zin in heb. En het daarna ook doen.

  • Fijn om te horen! En nee zeggen blijft iets om je bewust van te zijn als het lastig is, heb ik zelf ook hoor 🙂

 3. Wat een mega fijne tips zeg, en ik leer dat al steeds beter (nee zeggen) en ik moet een aantal ballen omhoog houden en momenteel gaat dat nog.. maar als we eenmaal kinderen krijgen (als dat mogelijk is) dan zal dat toch wel lastig worden en moet ik ook dingen laten gaan ben ik bang.

  • Wat goed dat je al steeds beter nee kunt zeggen! Kan me voorstellen dat het met kinderen in de toekomst wel weer heel anders is en je inderdaad niet meer overal prioriteit aan kunt geven. Als je maar wel ook fijne dingen voor jezelf blijft doen waar je blij van wordt denk ik 🙂

 4. Goede tips. De zondag is inderdaad ook echt mijn dag waarop ik bijkom van alle andere dagen. Soort me-time van 24 uur haha.

 5. Hele fijne tips. Ik vind het soms ook lastig om minder te werken. Ik wilde geld hebben, althans vroeger. Nu ben ik meer gaan bloggen en minder gaan werken. Daar kan ik van leven. Dus het is niet erg om minder te werken. Nee zeggen is lastig voor mij.

Write A Comment