Onlangs las ik het boek Weg ermee van Dennis Storm, waarin hij zijn visie op minimalisme beschrijft. Minimalisme is iets wat ik al langere tijd interessant vind en wat mij ook erg aantrekt, zowel qua interieur, kleding en fotografie stijl. Het straalt altijd zo’n rust uit. Het is echter nog zoveel meer dan dat. In deze blog vertel ik je daarover en hoe ik het toepas op mijn eigen omgeving en leven.

Dennis Storm liet zich inspireren door het vele reizen en de hotels waarin hij verbleef, waar hij zijn liefde voor afgemeten interieurs, functioneel design en minimalisme ontdekte. Hij streeft dan ook naar een leven alsof je op reis bent.

‘Simpel gezegd is minimalisme, of het nu over architectuur, interieur of een levenswijze gaat, te beschrijven middels een kort zinnetje: teruggaan naar de essentie. En wat dat precies is, is voor ieder mens anders. Ontspullen is slechts het begin, minimalisme is je leven veranderen en jezelf met vallen en opstaan aanleren de consumptiewereld waarin we leven en opgegroeid zijn niet meer serieus nemen. Als je ook maar ergens in je lijf voelt dat het leven inderdaad misschien wel te materialistisch is geworden, dan hoop ik dat dit boek je aanzet tot het nemen van de eerste stap.’

Toen ik in Bali en Lombok was stond ik er regelmatig bij stil hoeveel spullen wij hebben in vergelijking met de mensen die daar leven. En hoeveel speelgoed veel kinderen in Nederland alsmaar krijgen en daar vervolgens alweer gauw op uitgekeken raken. Waarom willen wij toch steeds meer hebben, terwijl je tegelijkertijd weet dat het toch nooit genoeg is?

Wat ik ook regelmatig aan mezelf merk, is hoe geïrriteerd ik raak als mijn omgeving rommelig is. Ik stoor me eraan en het maakt mij onrustig. Ik vind het fijn om in een omgeving te zijn waarin ik juist tot rust kom, doordat er niet teveel opvalt en er niet teveel is dat mij herinnert aan wat ik allemaal moet doen (opruimen). 

Voordelen van minimalisme

Hoewel er een heleboel voordelen van minimalisme op te noemen zijn, houd ik het bij drie punten die mij aanspraken.

 • Meer vrijheid. Hoe minder je bezit, hoe minder groot huis je nodig hebt en hoe goedkoper je dus kunt wonen. Dit heeft als voordeel dat je dus meer vrijheid hebt, zowel qua geld als qua tijd. Want als je niet zoveel geld hoeft uit te geven aan je huis, houd je bijvoorbeeld geld over voor andere zaken. Daarnaast maakt een goedkoper huis het makkelijker om minder te gaan werken en dus meer vrije tijd te creëren. Ook maakt het je minder afhankelijk van je baan; wil je op den duur graag iets (heel) anders, dan kun je makkelijker de switch maken, zonder dat dat grote financiële gevolgen heeft. Hello freedom!
 • Het hebben van minder spullen maakt creatiever. Dit spreekt mij erg aan, omdat creativiteit voor mij belangrijk is. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn en nieuwe ideeën op te doen. Wat ik daarbij interessant vond is dat uit onderzoek gebleken is dat juist ook kinderen creatiever worden als zij minder spullen hebben. Een goede reden dus om niet alsmaar nieuw speelgoed te kopen.
 • Meer rust in huis. Doordat je minder spullen bezit is er dus minder dat om je aandacht vraagt als je thuis bent. Niet overal rommeltjes en prullaria zien, maar alleen essentiële dingen of dingen die je echt mooi vindt. Beeld je in dat je thuiskomt uit je werk, de kamer binnenstapt en meteen de rust voelt. Hoe fijn is dat?

Bron: Pinterest

Opruimen volgens de principes van het minimalisme

Terwijl ik het boek aan het lezen was, kon ik niet wachten op te beginnen met opruimen. Het idee is om alles weg te gooien wat je niet nodig hebt, wat je dubbel hebt of wat je niet mooi vindt. Het is bijvoorbeeld niet nodig om vier scharen, twee nietmachines of vier vrijwel indentieke shirts te hebben. Het helpt om te beseffen dat spullen weggooien (of weggeven, verkopen, naar de kringloop brengen) niet zonde is. Het is juist zonde om dingen in je huis te bewaren die je niet gebruikt.

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder kasten en dergelijke je nodig hebt om dingen in op te bergen. Zelf had ik ook vaak het gevoel dat ik meer kastruimte nodig had om dingen in op te bergen. Je kunt je echter beter eerst afvragen of je alles wat je wilt opbergen ook echt nodig hebt.

Daarnaast raadt Dennis aan om werkbladen, zoals in de keuken, bureaus, vensterbanken en sidetables zo leeg mogelijk te houden. Deze zaken zijn er niet voor bedoeld om ze zo vol mogelijk te proppen. Lege werkbladen geven ruimte om aan het werk te gaan. Sidetables zijn bedoeld om enkele mooie items uit te lichten. Je zult zien dat hoe leger je deze maakt, hoe meer rust het geeft. Zelf heb ik inmiddels al veel uit de vensterbanken weggehaald en het staat heerlijk fris en rustig.

Enkele vragen en uitgangspunten die in het boek aan de orde kwamen en voor mij behulpzaam waren, zijn de volgende: heb ik het echt nodig? Is het echt nuttig of is het een last? Is het een gebruiksvoorwerp of vind je het mooi? Mooie dingen waar je echt blij van wordt mogen blijven. Vraag je bij alles af: maken deze spullen mij daadwerkelijk blij of ben ik beter af zonder ze? 

De werkelijke basis van minimalisme

Uiteindelijk is niet het opruimen de basis van het minimalisme, maar begint het bij je koopgedrag. Het gaat erom dat je niet meer koopt wat je niet nodig hebt. Heel simpel eigenlijk!

Voor kleding betekent dit dat je alleen nog koopt wat je nog niet hebt en wat je echt mooi vindt. ‘Wel leuk’ is niet goed genoeg. Als je het draagt, moet je je er echt prettig in voelen, je moet er blij van worden en je er mooi in voelen. Doet het kledingstuk dat niet voor je, dan verdient het geen plek in je kast. Een andere tip is om voor kwaliteit te gaan in plaats van voor kwantiteit. Koop dus liever een wat duurder paar schoenen, wat langer meegaat, dan schoenen die snel lelijk worden en je vervolgens niet meer aantrekt. Een ander mooi uitgangspunt vond ik dat je beter voor stijl kunt gaan, dan voor mode. Kies tijdloze items die mooi blijven en die je dus wil blijven dragen, in plaats van items die je voor eventjes leuk vindt. Daarnaast vraag je je voor elke koop dus af of je niet al soortgelijke items hebt. Het voordeel van op deze manier kleding kopen is dat je kledingkast overzichtelijk en opgeruimd blijft en je dus elk item uit de kast kunt plukken om aan te trekken.

Wat ik leuk vond om te merken is dat ik veel van deze uitgangspunten al toepas. Ik ben enorm kritisch als ik nieuwe dingen koop en wil alleen dingen die ik echt mooi vind. Qua kleding heb ik altijd al meer van simpele items gehouden, die ik mooi genoeg op zichzelf vind en waarbij ik niet het gevoel heb dat ik het moet opleuken met van alles. Ik ben ook van plan om nu meer te kiezen voor natuurlijke kleuren, die goed met elkaar matchen, zodat ik met mijn kledingstukken veel verschillende outfits kan maken.

Ten slotte leer ik van minimalisme dat het belangrijk is om zuinig te zijn met waar je je energie in stopt. Dit geldt voor spullen, hobby’s, werk en de mensen om je heen. Kies bewust!

Bron: Pinterest

Aan de slag!

Zelf heb ik inmiddels het hele huis opgeruimd, al blijf ik nog steeds dingen veranderen en weggooien. Ik vond het verslavend en heerlijk om te doen; het weggooien ging steeds gemakkelijker! Alleen de schuur staat nog op de planning, daar beginnen we binnenkort aan. Naast fysiek opruimen ben ik ook digitaal aan het opruimen geweest, zoals social media (wie en wat volg ik graag) en mijn e-mail inbox (welke nieuwsbrieven ontvang ik allemaal en waar wil ik me voor uitschrijven). Superfijn om nu steeds in een lege inbox te komen, waar niet alles om mijn aandacht schreeuwt.

Zelf beginnen met opruimen? Je kunt hier op verschillende manieren mee starten. Zelf heb ik het per deel aangepakt. Eerst de kledingkast, vervolgens ladekastjes, etc. Dit vond ik een fijne werkwijze. Elke keer dat ik zin had om even iets op te ruimen, pakte ik een vuilniszak en gooide ik alles daarin. Het boek raadt aan om alles ineen keer te doen, maar ik denk dat als ik dat gedaan had, ik helemaal geen zin had gehad om te beginnen.

Een andere geinige manier om te starten is om er een challenge van te maken die je start per eerste van de maand. Op dag 1 gooi je dan één item weg, op dag 2 gooi je twee items weg, en zo verder.

Zelf ben ik enorm blij dat ik zoveel heb weggegooid. Het lucht op en ik ervaar al veel meer rust thuis. Het haalt ook de drang weg om weer allerlei nieuwe spulletjes te kopen. Want dat zal vanaf nu het belangrijkste zijn; goed nadenken over wat je koopt. Wat heb ik nodig en wat vind ik echt mooi? En draagt het bij aan een fijne, rustige plek thuis? Uiteindelijk zit geluk niet in spullen, maar in vrijheid, kalmte, tevredenheid en simplisme.

En jij, ga je ook aan de slag? Of heb je nog goede tips? Laat het hieronder vooral weten!

13 Comments

 1. Het minimalisme vind ik ook interessant. Met name door onze reizen denk ik wel vaak aan dat spullen echt niet gelukkig maken, mensen en plaatsen wel. En net zoals je zegt, de sleutel ligt in koopgedrag. Hoewel ik niet kan ontkennen dat ik soms echt heel blij ben met iets dat ik gekocht heb en misschien niet persé nodig had.

 2. Ik heb de boeken van Marie Kondo gelezen en die komen blijkbaar op hetzefde neer. Ontspullen geeft mij vooral rust en ademruimte

 3. Ik kies thuis ook voor minimalisme. Dat brengt me meer orde en rust.
  Boeken en dvd’s koop ik zelden, omdat ik ze in de bib kan lenen. Boeken herlees ik zelden en dvd’s bekijk ik ook geen tweede keer.

  Spullen weggeven of naar de kringloopwinkel vind ik geen zonde, omdat de nieuwe eigenaar daar plezier aan heeft. En ook voor hergebruik, want de aarde heeft niet oneindig grondstoffen.

 4. Klinkt heerlijk! En fijn dat het je zoveel rust brengt. Het lijkt me inderdaad nogal overweldigend om alles in één keer aan te pakken. Dan zou ik het denk ik al heel snel opgeven. Maar jouw aanpak om het in stappen te doen lijkt me dan wel weer haalbaar. Mijn huis en leven staan niet vol kleine dingetje, ik ben niet zo van de spulletjes, maar er is wel genoeg waar ik zonder kan of waar de bezem doorheen kan, zoals de bestanden op m’n computer en mailbox… Je blog heeft me geïnspireerd om deze zaken toch eens aan te pakken. Stel ze al heel lange tijd uit en soms knaagt het wel aan me. Bedankt dus voor de tips en succes nog verder!

 5. Ik vind het concept interessant, alleen het is niks voor mij. Ik houd echt van mijn spulletjes, maar dan ook alles haha

 6. Jaa, dankzij reizen heb ik ook ontdekt dat ik veel minder nodig heb dan ik dacht! Ik woon in een studio, wat veel mensen te klein vinden, maar ik vind het heerlijk. Ik heb alles wat ik nodig heb én kan vaak op reis, voor mij de ideale combi. Het boek Weg Ermee staat nog op m’n lijstje, dank voor de reminder!

 7. Superfijne blog. Minimalisme pas ik alleen toe op kleding. En inderdaad maakt het je creatiever, al is het maar in de verschillende manieren van kledingstukken combineren. Bij een woonomgeving wil ik wel dat je ziet dat er gelééfd wordt 🙂 Wel vind ik het lastig als je met je verjaardag weer allerlei prullaria krijgt waar je niet op zit te wachten. De oplossing: het boek van Dennis Storm kopen? Hm, lenen uit de bieb als die weer open is. Anders is het weer 2cm boekenplank…

 8. Ik heb ook echt last van teveel spullen in huis, het liefst heb ik letterlijk een bank en bureau in mijn kamer en verder niks. Maarja dat werkt helaas niet zo… Daarom streef ik wel naar zo min mogelijk!

Write A Comment