Na meer dan een week zonder social media doorgebracht te hebben, ben ik weer online. Hoewel ik er van tevoren tegenop zag, heeft deze week mij veel gebracht. Ook na deze week wil ik bewuster omgaan met social media. Ik vertel je er graag meer over!

Waarom?

Dit jaar volg ik, zoals je misschien al wel weet, de jaaropleiding 365 Dagen Succesvol. Deze opleiding gaat over persoonlijke ontwikkeling op het gebied van gezondheid, relaties, werk en geld. Naast een aantal (nu even niet) live-weekenden, krijgen we via een app elke dag een nieuwe opdracht om uit te voeren. Op 7 mei luidde deze als volgt: ‘Media Stille Week – Haal vandaag alle social media apps van je telefoon (of, als dat een stap te ver is, log uit). Hoe voelt dat? Laat het ons hieronder weten.’  

Hoe dat voelde? Nou, ik vond het heftig. Ik was verslaafder aan mijn telefoon dan ik wilde toegeven. Ik keek ontzettend vaak per dag op mijn telefoon en vooral Instagram speelde ik elke dag uit. Het is ook echt mijn middel tegen verveling: heb ik even niks te doen, dan pak ik direct mijn telefoon. Ik denk er niet eens meer over na. Het stemde me wel gerust dat het maar een week zou duren en ik daarna dus weer online zou kunnen.

Wat veranderde ik precies in mijn telefoon?

De apps die ik van mijn telefoon verwijderde waren Instagram (slik), Facebook, Facebook Messenger, TikTok en Snapchat. WhatsApp bleef staan, maar hiervan schakelde ik alle meldingen uit. Ook Pinterest liet ik staan, maar ik besloot wel om deze de hele week gesloten te laten. De opdracht van een paar dagen daarvoor was om alle meldingen van alle apps op je telefoon uit te zetten. Het enige moment dat ik nu nog door mijn telefoon geroepen zou worden, was wanneer ik gebeld zou worden.

Wat merkte ik?

Na deze veranderingen, werd mijn telefoon in een klap ontzettend saai. Er was voor mij niets interessants meer op te beleven. Dit zorgde er echter wel voor dat het een stuk makkelijker werd om mijn telefoon weg te leggen of soms zelfs thuis te laten. En dit leverde mij heel veel op:

1. Meer tijd

Doordat ik mijn tijd niet meer verbruikte aan social media, had ik ineens zeeën van tijd over. Tijd om te lezen, een serie te kijken, te wandelen, een nieuwe taal te leren (Zweeds)… Ik vond het eigenlijk best bizar hoeveel tijd je normaal dus vaak ongemerkt verdoet aan eigenlijk doelloos scrollen. Ook voerde ik nu vaker een klusje uit, waar ik normaal gesproken niet zoveel zin in zou hebben en vervolgens zou uitstellen. Ik werd dus (pro) actiever op andere gebieden door de tijd die ik won.

2. Meer slaap

Wat ik wel opvallend vond, was dat ik nu veel beter aanvoelde wanneer ik moe was. Doordat ik minder op mijn telefoon zat en op een gegeven moment ook geen behoefte meer had aan wat lezen of een serie kijken, vond ik het steeds wel mooi geweest om 21:30 uur. Ik ging naar bed. De hele week ben ik op tijd gaan slapen. Een van de eerste nachten sliep ik zelfs negen uur! Ik kan me niet eens herinneren wanneer dat voor het laatst geweest is. Ik slaap namelijk vaak zes tot zeven uur per nacht. Nu sliep ik de rest van de week keurig minimaal acht uur. Hierdoor voelde ik me na een paar dagen al veel uitgeruster in de ochtend en kwam ik weer makkelijker mijn bed uit. Hier ben ik echt ontzettend blij mee, want ik was eigenlijk altijd moe en had altijd moeite met opstaan. Wat nemen we onze slaap toch vaak voor lief! Zo zonde.

3. Meer rust en ontspanning

Gebrek aan social media, zorgde voor veel meer rust en ontspanning. We krijgen eigenlijk zoveel informatie tot ons de hele dag. Dat werd nu een stuk minder, waardoor ook mijn hoofd rustiger werd. Normaal gesproken spookt er als ik wil slapen zelfs nog van alles door mijn hoofd. Ook vond ik het ontzettend fijn dat mijn telefoon geen meldingen meer gaf; ik besefte nu pas hoe onrustig ik daar altijd van werd. Misschien dat jij daar beter mee om kan gaan, maar altijd als ik een melding had, voelde ik meteen de urgentie om daar ook iets mee te doen (ben nogal een control freak). Daarnaast was het eigenlijk heerlijk om even niet bezig te zijn met wat anderen de hele dag aan het doen waren. Hoewel ik social media meestal als positief ervaar, kan het op mindere momenten ook wel eens zorgen voor een rotgevoel, doordat ik me dan ga vergelijken met anderen. Dat was nu totaal niet aan de orde en ik vond het wel even prima zo!

4. Meer bewust in het moment

Minder afleiding en social media zorgden er daarnaast voor dat ik meer in het moment aanwezig was. Zo schreef ik hierboven al dat ik meer ontspannen werd en beter aanvoelde wanneer ik moe was. Het contact met mezelf voelde ik dus al beter aan. Daarnaast werd ik ook bewuster en minder afgeleid in het contact met anderen. Hierdoor voelde ik meer verbinding. Ik had meer aandacht voor gesprekken en vond het vaak ook veel gezelliger.

5. Meer verveling

Misschien erg obvious, maar ik ervoer meer verveling. Toch vind ik het belangrijk dit te benoemen, omdat ik steeds vaker lees over hoe goed het is om je af en toe te vervelen. Je wordt er bijvoorbeeld creatiever van. Daarnaast is het goed om soms echt even helemaal niets te doen. Dit doe ik zelf eigenlijk nooit; ik ben altijd wel met iets bezig, al is het dus mijn telefoon. Ik was altijd enorm trots als ik vertelde dat ik me nooit verveelde, maar ik ben nu juist eigenlijk trots dat ik me heb verveeld! Het is gelukt soms even helemaal niets te doen. En dat is helemaal niet erg.

Weer online

Op zaterdagavond 16 mei, na de Nature Quest (een hele dag alleen in de natuur; ik ga hier ook nog over schrijven!), installeerde ik Instagram weer op mijn telefoon. Hoe dat was? Teleurstellend eigenlijk. Ik vond het ontzettend saai. Had ik hiernaar uitgekeken? Is dit het nu? Ik had maar weinig gemist.  Ik voelde al gauw weerstand toen ik begon te scrollen en legde mijn telefoon al snel weer weg. Facebook was ik compleet vergeten. Na drie dagen keek ik via mijn laptop weer eens en ook daar leek ik weinig te hebben gemist.

Vanaf nu wil ik graag een nieuwe manier vinden van omgaan met social media. Het compleet uitbannen wil ik niet, er zitten namelijk ook veel leuke kanten aan en voor mijn blog en mijn fotografie kan ik het sowieso goed gebruiken. Ik heb in ieder geval besloten Facebook, Messenger, Tiktok en Snapchat van mijn telefoon af te laten. Ook alle meldingen op mijn telefoon staan nog steeds en blijven uit. Dit vond ik echt heel fijn, niet meer ‘geroepen’ worden door mijn telefoon. Ik kijk nu als ik daar zelf behoefte aan heb en niet omdat de zoveelste melding om mijn aandacht vraagt. Daarnaast probeer ik mijn telefoon sneller weer weg te leggen, vooral als ik merk dat ik weer een beetje doelloos begin te scrollen.

De komende tijd zal ik dus onderzoeken hoe ik een goede balans kan vinden in het omgaan met social media en wat het beste werkt voor mij. Het lijkt me sowieso fijn om een week zonder social media af en toe te herhalen, om mezelf weer even af te remmen en weer bewuster te maken.

Kijk trouwens nog even het filmpje hieronder (twee minuten). Heerlijk te zien hoe mensen in 1998 dachten over een mobiele telefoon! Wat zijn we veranderd, he?

Hoe ga jij om met social media? Zou jij een dag of een week zonder kunnen en/of willen?

14 Comments

 1. Het lijkt me echt zo vreemd maar ook weer heel fijn. Een aantal jaar geleden ging ik naar Ghana waar ik drie weken geen bereik of wifi had. Uiteindelijk voelde dat heerlijk!

 2. HippeShops Reply

  Nee, ik zou niet zonder willen en kunnen. Anders zou ik mijn business een week moeten sluiten en dat past niet bij het 24/7 concept. En stel dat ik op vakantie ben, dan zou ik ook geen foto’s kunnen maken of stories kunnen delen op mijn persoonlijke IG account, terwijl dat juist zo leuk is voor de thuisblijvers.

 3. Oh zo herkenbaar jouw verhaal! Ik merkte dat mijn telefoon veel te veel van mij vroeg en ik heb die dus rigoureus geminimaliseerd. Heerlijk, ik heb ineens uren extra tijd over. Ik schreef op hoe ik dat deed, misschien ook fijn om te lezen voor jouw lezers.

 4. Wat goed! Zelf heb ik ook de meldingen van m’n telefoon uit staan, maar een hele week lijkt me wel lastig!

 5. Als ik het zo lees heeft het veel positieve dingen op geleverd. En die verveling is eigenlijk een mooie kans voor bezinning : )

 6. Knap dat je dit hebt gedaan en dat je de uitwerking van deze media-stille week zo goed hebt kunnen verwoorden. Ik vond het een zeer interessant artikel en heb je dus ook even op Instagram gevolgd :)!

 7. Ik heb in 2017 meegedaan aan de Digitale Detox week en herken je ervaringen. Eigenlijk mis je er niet veel asn door aldie socials niet te volgen. Het is meer een opvulling dan dat het invulling geeft asn je leve.

 8. Ik zou ook best eens een week offline willen doen, gewoon om te kijken of je daarna dan bewuster er mee omgaat, nu is het ook vaak soort van sleur om op mijn telefoon te kijken of er ergens nog iets wordt gemeld.

 9. Voor mij verandert er niet veel zonder social media. Ik blijf lezen, tekenen en schrijven. Social media is meer een aanvulling. Leuk artikel heb je geschreven.
  xx

 10. Beautyn0te Reply

  Wat leuk om zo iets te onderzoeken. Ik zou er niet zonder kunnen haha

 11. Poeh, ik heb het ook weleens gedaan (alles eraf gehaald qua apps). Maar toen ging ik gewoon via de browser inloggen (echt gebeurd). Het is ook lastig omdat mijn werk (schrijven / blog) zich ook vooral op socials afspeelt en je daardoor toch al vaak online bent. Ik ben het helemaal met je eens dat het heel veel tijd kan schelen en je tijd kan geven. Het is en blijft lastig…

 12. Ik gebruik eigenlijk alleen Instagram dagelijks en soms FB door mijn blog. Ik snap niet dat iedereen ineens TikTok moet hebben, dat vind ik pas een waste of time haha.

  Wat ik meestal doe is mijn iPhone op niet storen zetten. Ik krijg dan geen meldingen binnen en telefoontjes als mijn scherm ‘uit’ staat. Alleen telefoontjes en good old smsjes van ‘favorieten’.

 13. Ik zou echt niet zonder sociale contact kunnen. Vind het iedere keer super om te lezen wat mensen zoals doen. Maar Tja ik moe der wel bij zeggen dat ik niet echt super veel op een dag op zit. Vooral omdat ik ga werken en dan heb ik nog een gezin waar ik voor moet zorgen. Maar Tja toch zal ik der niet zonder kunnen. Super dat jij dat wel kon.

Write A Comment